КАРНАВАЛ НА ОРХИДЕИТЕ В СОФИЯ – АВГУСТ 2014

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 13.08.2014 г.

Пет рода орхидеи избраха едни от най-горещите дни, за да се отрупат в цветове.

Макар да сме във ваканция, не може да не Ви покажем снимки на разцъфналите сега няколко орхидеи – ароматната простехеа (Prostechea radiata), два вида фаленопсис (Phalaenopsis), милтония (Miltonia), епидендрум (Epidendrum) и цимбидиум (Cymbidium).
Простехеата е родом от Флорида и Мексико, излъчва изключително нежно ухание.

Фаленопсисите са едни от най-често отглежданите орхидеи в домашни условия. Името означава ‘phalaena’ или пеперуда, произхождат от Южна Азия и стигат до Северна Австралия. Всички фаленопсиси са растения епифити.
Милтонията е епифит, който се среща от Централна Бразилия до Аржентина, а епидендрумът – в тропични и субтропични области на Северна и Южна Америка.

Цимбидиумите добиват голяма популярност в Европа през Викторианската епоха. Една от причините е и факта,че могат да издържат на ниски температури – до 7º по Целзий.

В България естествено разпространени са 26 рода орхидеи с около 60 вида. От тях 24 са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

С ярките и пищни цветове, с красивите си форми, орхидеите сякаш танцуват самба, при всеки полъх на вятъра през отворените капандури на оранжерията, под жежките лъчи на слънцето. Невероятна атмосфера – Рио де София!

alt

alt

alt

alt

alt

alt