Ботаническата градина в Балчик отпразнува своя годишнина

Градина: Балчик
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 28.07.2014 г.

С Летен бал служители и гости почетоха празника на Университеска Ботаничека градина Балчик

 

Университетска Ботаническа градина Балчик е основана през 1955 година на територията на парка на бившата лятна резиденция на румънската кралица като обектът е рефункционализиран и е отворен за широк обществен достъп. Днес градината се простира на близо 200 декара, като в нея се включва и Защитена местност Ботаническа градина Балчик.

На 27 юли служители, колеги от академичната и научна общност, журналисти и гости почетоха годишнина от основаването на ботаничеката градина. Директорът на Градините д-р Красимир Косев посрещна гостите, след което Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” чл.кор. проф.дин Иван Илчев поднесе венец пред плочата на акад. Даки Йорданов под звуците на химна на РБългария.

Директорът на Музея на СУ „Св. Климент Охридски” откри изложбата „Основоположниците на биологическата наука в България”, изготвена по повод годишнината на Градината. Изложбата включва биографичен, документален и снимков материал за дванадесет професора по ботаника и зоология със значителен принос за развитието на тези науки в България. Десетте платна са подготвени с архивни и визуални материали, съхранявани в Университетския архив, Музея на Университета и във фонда на Университета в Регионална дирекция “Архиви” – София.

Акцент в празника беше концертът на Представителния Оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов. В Градината на Боговете, под открито небе, гостите се насладиха на произведения на Йохан Щраус, Виторио Монти, Ранди Нюман и други, както и творби от българските музикални класици  Любомир Пипков, Николай Братанов и Дико Илиев.

Тържеството продължи с разговори на чаша вино в парковата част. Ценителите на растителното царство обсъдиха научната и образователна роля на институциите ботанически градини, както и популяризирането на социалните им функции в контескта на световната практика и изводите от наскоропроведената среща на Европейския Консорциум на Ботаническите градини.

Праникът заварши с феерия от цветове огряла нощен Балчик.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt