НОВО СЕМЕЙСТВО ПЧЕЛИ В УБГ - СОФИЯ

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Опазване, Храна
Дата на публикуване: 14.05.2014 г.

Малко приключение с много жужащи приятелчета


Роенето е естествен и инстинктивен процес за размножаване на семействата на медоносни пчели. Основните причини за изпадане на пчелите в роево състояние, освен генетично заложените наклонности на някои видове пчели, са степента на развитие на семейството, наличното пространство в кошера за снасяне на яйца и складиране на мед и прашец, както и, разбира се, времето и околната среда. Пчелните семейства в Университеска Ботаническа градина София са здрави и силни и в този смисъл зрели и готови за размножаване. Продължителните дъждове и лошото време в София през изминалите седмици предизвикаха роевото състояние на пчелите, тъй като пчелите-събирачки, които би трябвало да събират прашец и нектар извън кошера, бяха принудени да бездействат и пренаселват питите.

Пчелите започват роенето с отглеждане на търтеи и нови пчели майки. На снимката ясно се виждат килийките с търтееви ларви, които са по-светли и изпъкнали, а в долната част на рамката се виждат маточниците, в които пчелите отглеждат новите майки. Когато пчелите запечатат първия маточник и външните му стени побелеят, роят може вече да излети. При първия удобен момент и хубаво време, половината от пчелите се запасяват с мед и заедно със старата пчела майка излитат от кошера. Роякът се отправя към близко дърво или храст, където се устройва временно и заема формата на грозд. В ботаническата градинка роят се хвана в живия плет до оградата и направи кълбо. Пчелите, тежки от запасите с мед и ангажирани с разузнаване за подходящо място за ново жилище не бяха агресивни, а бавни и спокойни. Пчеларите уловиха лесно роя и го поставиха в малък кошер - нуклеус, където семейството ще остане докато се стабилизира. В стария кошер остават маточниците, които пчелите грижливо отглеждат  докато от един от тях не се излюпи новата пчела майка. И с това започва любопитната история за първия полет и оплождането на новата майка.
Всички се радваме когато има такива хубави новини и се надяваме това да случва всяка пролет - да посрещаме нови приятелчета, които да се чувстват добре сред растенията на градината.

alt

alt

alt

alt

alt

alt