Денят на Земята в празничния календар

Градина: Балчик
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 22.04.2014 г.

С посещението на 105 деца и с откриване на изложба от фотографии на Евгени Динев в Ботаническата градина в Балчик бе отбелязан Денят на Земята

На 22 април, в чест на международния Ден на Земята, 105 деца от детска градина №8 „Бодра смяна”-гр. Добрич заедно с техните преподаватели и д-р Мария Христова – директор на детската градина, посетиха за 7-ми пореден път Университетска ботаническа градина – Балчик. Детската градина работи заедно с педагози и деца от още 6 държави (Турция, Гърция, Румъния, Полша, Испания  и Франция) в рамките на международния проект „Заедно за земята в третото хилядолетие”. Координатор на проекта е румънската страна, а основната му цел е обмен на успешни педагогически практики в областта на екологичното образование и възпитание на подрастващото поколение. В рамките на този проект децата са изработили карти на България, в които чрез семена са показали какви култури се отглеждат в съответния географски регион на страната ни. Изработили са и малки хлебчета, с които са почерпили гостите си от другите европейски държави, а след това са представили пиесата „Приказка за хляба” заедно с кукления театър „Дора Габе” в гр. Добрич. Цялата им дейност е била обединена от тематика, типична за Добруджа – житницата на България.

Посещението на децата в Ботаническата градина е поредната стъпка в тяхното възпитание в уважение към природата и опазване на средата, в която живеят и растат. Тук те се запознаха с красотата на пролетните цветя и с труда на хората, грижещи се за тях.  Изнесоха за работниците и служителите прекрасен концерт с песни и танци, посветен на пролетта и на най-светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Подарък от тях за всички, работещи в Ботаническата градина, бе и картата на България, изработена от семена, както и кошница с пъстри цветя от хартия. А ние, за да благодарим на малките артисти за чудесното представление, им подарихме шарени балони и цветя, които да посадят и за които да се грижат в детската градина.

В Деня на Земята – 22 април – в Ботаническата градина в Балчик бе открита и изложба, тематично свързана с този важен в световния календар ден. Изложбата се състои от 27 творби на Евгени Динев, един от най-известните и уважавани български фотографи, чиито талант, усещане и поглед към българската природа успява да докосне сърцата на хиляди хора.  „Странджа – богатството на  България” е мотото на изложбата, на чието откриване присъства и самия автор, а гости и почитатели на градината могат да я видят и през следващите дни. Невероятните фотографии от различни региони на Странджа представят нашата най-магнетична, може би най-малко позната, но уникална със своето биоразнообразие планина.

alt

alt

alt

alt

alt

alt