КЛОНЧЕ ОТ САКУРА В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 16.04.2014 г.

Символът на японския характер и светоусещане - японската гроздовидна череша – разцъфтя в Ботаническата градина в Балчик

В Ботаническата градина в Балчик разцъфтя символът на Япония – японската гроздовидна череша от сорта Padus serrulata Sok. ‘Kiku-shidare-zakura’. Това малко листопадно дръвче с извити клони и тъмнозелени листа е засадено тук през миналата есен заедно с Padus serrulata Sok. ‘Kanzan’ – още един сорт, който през пролетта създава с невероятните си кичести цветове в розово атмосфера на красота и празничност. Тези изящни дръвчета достигат височина от 2 до 5 м, обичат влажни плодородни почви и виреят чудесно на слънчеви или полусенчести места. Толерантни са към засушаване и през по-голямата част от годината изглеждат невзрачно, докато не дойде средата на април – тогава се покриват с многобройни цветове в различни нюанси на розовото, образуващи едри гъсти гроздове. Цветовете на японската гроздовидна череша се разтварят изведнъж и опадват за сравнително кратък период – от седмица до 10 дни.

Тази мимолетност, съчетана с нежната им красота, е много близка до светоусещането и естетически вкус на  японците и не случайно клончето разцъфнала сакура е най-обичания и почитан национален символ. Преклонението пред съвършенството на черешовия цвят е залегнало дълбоко в японския бит, а фестивалът Ханами се е превърнал във форма на масова култура. Той се очаква и планира с нетърпение и милиони жители на страната на изгряващото слънце следят непрестанно метеорологичната прогноза в очакване на това пролетно великолепие. Хиляди японци пресичат цялата страна, за да се наслаждават на тази невероятна красота в различни оттенъци на розовото, запазвайки си предварително места под най-впечатляващите дървета в храмове и паркове. Много поети и до днес възпяват краткотрайното разцъфване, показвайки чрез него неумолимия ход на времето и преходността на живота.

Ако искате да се докоснете до завладяващата красота на японската гроздовидна череша, трябва да ни посетите сега – преди пролетният бриз да отнесе това розово великолепие във вечността...