ЕКЗОТИЧНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО В ПОСТОЯННАТА ЕКСПОЗИЦИЯ КАКТУСИ

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини, Опазване
Дата на публикуване: 11.04.2014 г.

Пролетта е навън, но и оранжериите изкушават с изобилие от форми и цветове.

Пролетта, пъстра и разнолика, е тук и примамва всички навън.  Въздухът е изпълнен с цветни ухания и свежест, а топлината на деня е омайваща. Красотата на разцъфнали цветя, дървета и храсти е много примамлива, разбира се, но април е толкова променлив – понякога слънчево усмихнат, а друг път – мрачен и ветровит. Тогава на човек му се иска да бъде защитен от капризите на пролетните месеци. Точно в тези хладни дни е време да посетите Университетска ботаническа градина-Балчик. Постоянната експозиция от кактуси и сукуленти в Кактусова оранжерия може да изкуши и най-взискателния посетител, тъй като сега екзотичните екземпляри цъфтят изобилно в ярки цветове, сякаш се надпреварват да привличат погледи и внимание.

Още с влизането си ще видите блестящите яркочервените цветове на вечнозеления австралийски храст Калистемон - Callistemon citrinus (Citrus) Skeels. Те често са наричани „четки за бутилки” и приличат на цветни класове, състоящи се от фини тичинки с дължина приблизително 2,5 см, разположени радиално около стъблото. Листата на калистемона са твърди, кожести, дори бодливи, а цветовете, до 10 см дълги, имат изключителна трайност – можете да наблюдавате необичайната им красота почти два месеца. За да цъфти така пищно, калистемонът има нужда от топлина и ярка слънчева светлина.
Дребноразмерните кактуси и сукуленти зад стъклените витрини също цъфтят активно в този период. В момента можете да видите яркооранжевия цвят на Aylostera flavistyla (F.Ritter) Mosti & Papini, а също и Sedum mocinianum Perez-Calix или Crassula pyramidalis Thunb., обсипани с бели нежни цветове. Част от растителните видове впечатляват не с цъфтежа, а с необичайните форми и багри на листата и стъблата си – забележете например фините виненочервени „пластинки” с бели ръбчета на Crassula capitellaThunb. или бледозелените и млечнобели „звездички” на Sedum lineare Thunbg. f. variegata Praeg.

В оранжерията се откроява и едно по-необичайно на външен вид каланхое - Kalanchoe pumila Bak. Привлича погледа със сребристосивите си листа с назъбени краища, покрити сякаш с лек мъх, и с розово-лилавите си съцветия, разположени върху дълги до 10 см дръжки. Сигурно ще се спрете и при пурпурните цветове на лампрантуса (Lampranthus coralliflorus Salm. Schwant). Този типичен сукулент е с произход Южна Африка и обитава най-топлото и слънчево място в градината като чака яркото обедно слънце, за да разтвори цветовете си, които могат да бъдат и светлорозови или оранжеви. Името му е с гръцки произход и означава „блестящ цвят”.

Приближаващият светъл християнски празник Великден също има своя кактус – великденчето (Rhipsalidopsis gaertneri Regel Moran). Сега е моментът да се полюбувате на прекрасните яркорозови цветове на това епифитно храстовидно растение, което идва от североизточните гори на Бразилия и се нуждае от ярка слънчева светлина, за да цъфти обилно и ефектно.

Пожелаваме ви приятна разходка из екзотичното царство на Университетска ботаническа градина-Балчик!