КРАСОТА И ИЗЯЩЕСТВО ПРЕЗ ЗИМАТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 07.02.2014 г.

 

Нищо, че е зима. Нищо, че сняг и лед са покрили земята. Ние ще си поговорим за цветята. За тези прекрасни и неповторими създания на природата, без които животът ни би бил много по-тъжен и мрачен. За удивителни комбинации от форми, багри и нюанси, които не можем да срещнем никъде другаде. Една древна легенда разказва, че преди да сътвори Земята, Господ създал цветята, за да бъде светът по-прекрасен. Красотата на цветята символизира висшата хармония и съвършенство в природата. Толкова предания е създало човечеството за цветята, толкова чувства и послания са закодирани в изящната им красота – нежност, любов и страст; вярност, приятелство, невинност, тъга...  Вгледайте се в едно цвете, а после затворете очи – ще видите необятната небесна синева, копринената мекота на розовото утро, слънчево-жълтия ден, пурпурното кадифе на залеза...

А сега да поговорим за лукс, красота, стил и изящество. Защото в живота на всеки от нас има неповторими и ценни моменти, когато подаряваме или получаваме специално  цвете - красиво, скъпо, загадъчно. Запомнящо се. Неповторимо по цвят и форма.

Е - тогава е време да поговорим за орхидеята.

На всички езици, във всички култури думата “орхидея” е символ на рядко и скъпо цвете. Имало е времена, когато за орхидеи са плащани баснословни суми, изпращани са експедиции за търсенето им в непристъпни тропически джунгли. Когато за първи път в Европа са разцъфтели катлеи и лелии, този факт е отразяван като сензационно събитие във вестниците. Днес те са много по-достъпни – както за отглеждане у дома, така и за покупка на впечатляващ букет.

Орхидеите принадлежат на семейство Салепови – второто по големина семейство в растителния свят, което наброява над 20 000 вида. Повече от 90 % от тях са разпространени в тропическите райони, но всъщност можем да ги срещнем във всички кътчета на планетата ни – в гори и храсталаци; по поляни, ливади и пасища; сред каменисти склонове, торфища или влажни места по крайбрежните дюни. Можем да ги видим както северно от Полярния кръг, така и на 5500 м височина в планинските масиви на Андите и Хималаите. Повечето тропически орхидеи са епифити – живеят прикрепени към кората на дърветата, по техните стволове и клони, а два австралийски вида съществуват изцяло под земята. В България се срещат 68 вида от 25 рода, половината от които са включени в Червения списък на застрашените видове. Разпространени са предимно в Странджа и района на Централен Балкан, но могат да се видят из цялата страна.

Поради чувствителността си към динамичните промени в околната среда, рядката си красотата и биологичните си особености, салеповите са приоритетен обект на природозащитата. Търговията с всички видове се регулира чрез Вашингтонската конвенция (CITES), много видове са защитени в съответните страни. Университетската ботаническа градина в Балчик, в качеството си на Спасителен център за Североизточна България по CITES, се грижи за 580 „спасени” орхидеи, които през този сезон се отблагодаряват на специалисти и градинари с невероятно разнообразие от цветови нюанси и причудливи форми.