СЪБОТНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА, ПОСВЕТЕНА НА ПТИЦИТЕ

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Обучения, Опазване
Дата на публикуване: 26.01.2014 г.

"ДА НАХРАНИМ НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ ПТИЦИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА"- С ПОДКРЕПАТА И УЧАСТИЕТО НА БДЗП (Българското дружество за защита на птиците )

Сипеше се ситен снежец,а децата направиха разходка –обиколка на градината в парковата част,за да видят хранилките за птици.Те срещнаха синигери, врани,косове и гълъби. Бяха въодушевени и с трепет очакваха да започне заниманието. Техните по-големи приятели от Ботаническата градина и от Дружеството за защита на птиците вече ги очакваха. Първо им показаха направени от тях възможни модели на хранилки и отговориха на многобройните им въпроси за птиците.Беше много весело и интересно.

Децата изработиха сами кофички от семена и мас,и дървени хранилки,също със семена и мас. Нанизаха огърлици от сушени плодове и им вързаха разноцветни панделки.
С помощта на баткото от дружеството за  защита на птиците пък ,използвайки малки пластмасови бутилки и дървени клечици научиха как да правят още един модел хранилки. Децата задаваха много въпроси,бяха много любознателни,искаха да разберат  какво обичат да ядат например синигерчетата или косовете , защо за едни птички са по-подходящи един вид хранилки,а за други птички – друг вид хранилки,и т.н. и т.н.
Въпросите нямаха край.....
Рисуваха силуети на птици,които после да залепят по прозорците си,заради отражението.Оцветяваха очертания на различни видове птици,срещащи се в града, имаше доста нестандартни решения и хрумвания,...Когато дойде време да се разделим,си обещахме отново да се срещнем,тук,в градината и да продължим разговорите и работата,посветена на птиците.
Всички деца ще  закачат хранилките, които направиха днес на някое дърво и така ще помогнат да има повече птици и да живеем в хармония с природата.