ПОДГОТОВКА НА РАСТЕНИЯТА И ТЕРЕНИТЕ В УБГ-БАЛЧИК ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

Градина: Балчик
Категория: Градини, Опазване
Дата на публикуване: 21.11.2013 г.

Необичайно топлият ноември тази година позволи на специалистите и градинарите в УБГ-Балчик да планират и извършат внимателно  всички необходими есенни мероприятия, свързани с подготовката на растенията и терените за зимния сезон.

Приключи зазимяването на топлолюбивите храсти и дървета. Особено чувствителни на ниските зимни температури са екзотичните южноамерикански храсти Caesalpinia gilliesii Wall. – Жилиезиева цезалпиния - /Аржентина, Уругвай/, Feijoa sellowiana Berg – Фейхоа /Бразилия, Аржентина, Уругвай/, Prinsepia uniflora Batalin - Принсепия, както и дървесните видове Eriobotrya japonica (Thunb.)  Zindl – Японска мушмула /Китай/ и Melia azedarach L. – Мелиа, характерни за азиатския континент. Водните лилии - Nymphaea alba L. - също са грижливо подготвени за предстоящия зимен сезон.

Около Нимфеума се извършва реконструкция на част от розариума. Оформя се нов участък, в който ще бъдат експонирани различни сортове щамбови, миниатюрни и катерливи рози.

Приключва и последният етап от реконструкцията и автоматизацията на поливната система в Ботаническата градина. Модернизацията ѝ обхваща всички части на градината и представлява интелигентно и икономично решение, което е съобразено изцяло с ландшафтните проекти на специалистите в УБГ-Балчик и изискванията на различните типове растителност. Системата ще подпомогне и улесни интензивните грижи на градинарите през следващия активен сезон.