ЕНЬОВДЕН – ПРАЗНИК НА БИЛКИТЕ В БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини, Опазване
Дата на публикуване: 20.06.2013 г.

Заповядайте на 24 юни 2013г. в Университетска ботаническа градина – Балчик, за да отпразнуваме заедно Еньовден сред красотата и аромата на нашите билки!

Според народа на Еньовден сутринта, когато изгрява слънцето то „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината. Вярва се, че преди да „тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине и окъпано в „живата вода” изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина.

През 15 век в гр.Падуа, Италия са засaдени първите градини с лечебни растения към местния университет. Те дават началото на ботаническите градини. Това е една от причините Еньовден да се отбелязва в Университетска ботаническа градина – Балчик.

В УБГ-Балчик са офoрмени два билкови къта – в Адаптираната градина и в Градината на боговете. Другите места,на които гостите на Университетска ботаническа градина – Балчик могат да видят медицински растения са: градините зад вила „Тихото гнездо”, в Пролетната градина, в градината над вила „Избънда” и в цветните тераси около вила „Принц Николай”. Сред видовете билки, които могат да се видят са: лавандули, градински чай, странджански чай, ехинацея, мащерка, риган, исоп, дилянка, кантариони, мента, риган, босилек, розмарин, годжи бери, равнец, здравец, пелин, калоферче.

Някои от видовете са изкуствено селектирани, при което са запазени лечебните свойства на растенията и е засилен декоративния им ефект.

Заповядайте на 24 юни 2013г. в Университетска ботаническа градина – Балчик, за да отпразнуваме заедно Еньовден сред красотата и аромата на нашите билки!

 

altalt

altalt