ПРОЛЕТТА В УБГ БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 19.04.2013 г.

 

Служителите на Университетска Ботаническа градина в Балчик са ангажирани с едно от най-отговорните и трудни мероприятия в този сезон - изнасяне от оранжериите и аранжиране на открито на колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти. Това безспорно е колекцията, с която Ботаническата градина в Балчик е най-известна, втората по големина в Европа. От края на тази седмица посетителите отново ще могат да я видят на традиционното място в градината - алеята зад кипарисите в Градината на боговете. 

 

Тази година за първи път през зимния сезон беше отворена за посещение и постоянната експозиция от тропически и субтропични растения. Там ботаниците показват колекцията си от над 2500 вида кактуси и сукуленти, голяма част от тях редки и защитени видове.Част от тази експозиция са и най-възрастните екземпляри от едроразмерните кактуси, които са засадени на постоянно място.

 

Освен кактусите, особено впечатляващи за посетителите в този сезон са и килимите от пролетни цветя - колекцията двугодишни растения - теменужки, белиси, незабравки. Безспорната атракция са лалетата - над 120 сорта от всички групи, с най-причудливи форми и багри.  

 

 

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt