Bromeliaceae (Семейство Бромелиеви)

Бромелиеви е семейство от около 3170 вида многогодишни, едносемеделни растения, които са разпространени предимно в тропичните зони на Америка и западна Африка. Бромелиите са най-вече епифити (организми, които живеят прикрепени за живо растение). Има обаче и наземни видове, а както и сукулентни растения, разпространени в по - сухите райони, където има ниско количество влага. Срещат се oще литофити и въздушни бромелии.
За бромелиите е много характерно, че повечето от тях притежават свойството да задържат вода в розетката си. Те са една от най-малките екосистеми. Много видове жаби пренасят и отглеждат поповите си лъжички в тях след излюпването до протичането на процеса метаморфоза.
Цветовете най-често са събрани в цветонос, но понякога са единични. След прецъфтяването майчиното растение загива, но отстрани или понякога централно в розетката се развива нова бромелия, която е напълно идентична с майчината. Един от родовете е добре познатият ананас (Ananas comosus (L.) Merr.), формиращ вуксни плодове с висока хранителна стойност.